Foretagsaktuellt.se

Hitta information för att underlätta din vardag som företagare!

Hitta information för att underlätta din vardag som företagare!

Gåvor till anställda

Många företag vill visa sina anställda lite extra uppskattning genom att ge dem en julgåva, sommagåva eller vis uppskattning vid olika personliga högtider såsom födelsedagar eller när man får barn. Men vad gäller egentligen, hur mycket får du ge till dina anställda och finns det några begränsningar i vad du får ge dem?

Coronagåva

Vi kan nog alla enas om att år 2020 och 2021 vart minst sagt speciella år. Genom detta har skatteverket tillfälligt höjt summan för gåva till sina anställda. Detta för att företag ska kunna visa sin uppskattning lite extra detta år när andra tillställningar som exempelvis julbord, konferenser och personalfester har ställts in. 

Under år 2021 från 1 januari till 31 december gäller därmed att man får köpa en gåvor skattefritt för upp till 2000 kr (inklusive moms) till sina anställda. För år 2020 var detta belopp 1000 kr. Detta gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor.

 

Exempel: Företaget studentskyltar.se har inte gett någon gåva tidigare under året till sina anställda men vill då ge en julgåva som är till maxbelopp. Detta är år 2021 så de får då ge en gåva enligt corona upp till 2000 kr inklusive moms plus en gåva enligt julgåva för 500 kr inklusive moms. Detta innebär att de kan ge en gåva värde 2500kr inklusive moms till varje anställd till julen 2021. 

Julgåva

Under år 2021 är beloppet man får ge en julgåva skattefritt till sina anställa 500 kr (inklusive moms)

Jubileumsgåva

En Jubileumsgåva kan ges till anställda när företaget firar 25-, 50- 75- eller 100-års jubileum.

Under år 2021 är beloppet man får ge en jubileumsgåva skattefritt till sina anställa 1 500kr (inklusive moms)

Minnesgåva

En minnesgåva är en gåva som får ges till en som varit anställd i minst sex år och då i samband med:

  • jämna födelsedagar från 50 år och uppåt
  • vid längre tids anställning (minst 20 år) eller när anställningen upphör. 

 

Under år 2021 är beloppet man får ge en minnesgåva skattefritt till sina anställa 15 000kr (inklusive moms). Denna gåva får endast ges vid ett tillfälle utöver när anställningen upphör. 

Ej skattefria gåvor

Ger man en gåva i rena pengar är denna gåva ej skattefri. Till detta räknas även check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Gäller det däremot presentkort som inte kan bytas mot pengar så är de skattefritt. 

 

Även om du som anställd ber din arbetsgivare att skänka pengar till en ideell organisation istället för en julgåva så ska du beskattas för denna på din lön. Detta för att gåvan då jämställs med kontanter. Är det däremot arbetsgivaren som bestämmer att istället för julgåvor skänka pengar så beskattas inte du som anställd för den gåvan.